fredag 18 april 2008

Leave us kids alone

Tittar på dotra när hon sover. Hjärtat mitt fylls av ömhet. Femton månader gammal och massor av saker att upptäcka och ett liv att leva. Den här veckan har hon lärt sig ett gäng nya saker, som t.ex. hålla bananen själv precis som vi och att äta rätt mycket själv med skeden/gaffeln. Dessutom märks det mer och mer att hon verkligen förstår alla tre språk hon omgärdas med. Då blir man som moder stolt och förundrad, särskilt när det gäller spanskan. Jag hyser numera en djup avundsjuka mot alla som kan det språket flytande och har bestämt mig för att läsa spanska till hösten, var jag än är. Hon pratar mycket (ja, som sin mor, jag vet) men vi förstår inte ett jota av vad hon säger (hmm, kanske också en viss likhet med sin mor som inte alltid är helt redig i sina utlägg...). Konversationerna är långa och hon nickar, skakar på huvudet, vrider och vickar på händerna och tittar uppfodrande på oss som: "Förstår ni vad jag menar, liksom?".

När jag ser denna fantastiska lilla människa blir jag glad. Och rädd. Hur kan vi skydda henne mot allt det onda i världen? Sjuka människor finns överallt, sjuka människor som tycker att de har rätt att ta ett barns liv. Sverige har varit väldigt drabbat av det den senaste månaden - Arboga, Surahammar och Engla - och här i Spanien försvann en liten femårig flicka som sedan hittades död, mördad av en pedofil som bodde på hennes gata. Som förälder vill man ta med sig sitt barn till en avskild del av världen och bara vara, men det är heller inget liv, och vem säger att det skulle vara säkrare? Galningar finns överallt. Nej, barn måste få leva, få utvecklas, få springa fritt och leka med vänner, få cykla några kilometer själv utan att man som förälder ska behöva vara rädd för att h*n aldrig kommer fram och kunna gå till kiosken med sin peng och köpa godis. Själv. Tyvärr har de senaste händelserna visat att det långt ifrån är någon självklarhet och det gör mig oerhört sorgsen.

När jag var liten sprang vi runt ute hela dagarna på somrarna (viss överdrift, kanske inte hela dagarna men ganska många timmar i alla fall) och kom hem när det mörknade och gatulamporna tändes. Då fanns inte heller mobiltelefonen, så man sprang hem till sina vänner och knackade på om man kände för att leka. Vi visste att man inte fick gå med någon okänd, men jag träffade aldrig ens på någon okänd som ville locka iväg mig. Nuförtiden hör man ofta olika exempel på hur barn har tilltalats av någon på gatan som vill att de följer med "för att kolla en sak". För ett nyfiket barn kan det vara svårt att motstå och följderna kan bli katastrofala.

Vad kan man då göra för att skydda sitt barn? Vara på sin vakt, visst, men det är man automatiskt som förälder. Det krävs också att våra medmänniskor är på vakt, att alla håller ett vakande öga över vad som försiggår runt omkring en. Ser man något misstänkt eller om gruff uppstår, ja, då får, nej, då måste man gripa in. Civilkurage!!! Dessvärre kan man inte skydda sig till 100 procent mot psykiskt sjuka människor, man får bara hoppas och be till vilka makter man än tillber att de diagnostiseras och får vård innan det sker något hemskt. Vi och våra barn måste kunna känna oss trygga i vår hemmiljö, ute som inne!

6 kommentarer:

Nina sa...

Jag förstår hur du känner dig, Mia. Känner så väl igen oron från när Miguel var liten (och förresten oroar jag mig än). Jag köpte ett småbarnskoppel när vi hälsade på i Sverige och kopplade alltid ihop sonens och mina handleder när vi gick ut här. Barn försvinner ju på en hundradels sekund och i Mexiko kommer de aldrig tillbaka.
När jag var barn var världen trygg, liksom din. Visserligen var alla ungar rädda för knivsliparen, som cyklade runt o slipade knivar och saxar åt husmödrarna, men han var bara farlig i vår egen fantasi. Idag är världen otryggare, men barn måste få göra det barn behöver, så vi kan inte annat än vaka som hökar över dem, "koppla dem" när vi går ut och inpränta i deras lilla medvetande alla varningar o goda råd vi kan komma på.

Kram

Balance sa...

Småbarnskoppel? Det har jag missat. Vad är det? Det kan vi behöva eftersom dotra tycker att det är superkul att springa så långt ifrån morsan det bara går... Hualigen, det kan ta en ände i förskräckelse, och det vill vi ju inte!!!

Liz1e sa...

Ja du Mia, att konstant leva med hjärtat i halsgropen samtidigt som man försöker behålla sin egen mentala hälsa OCH skapa en sund miljö för sina barn att utvecklas normalt i... det var inget de direkt lärde ut på föräldrakurserna på BVC. Suck.

Balance sa...

Liz1e: Nej, inte precis. Hmm, kanske nåt att tipsa dem om: "Kurs i hur hantera hjärtat i halsgropen etc." :-)

Miss Gillette sa...

Medierna lurar en att tro att tillvaron är farligare än den är. Jag tror väl i och för sig att det utförs fler tokdåd numera -- sjukhuvena inspireras av varann sägs det (statisktiskt belägg för detta har jag icke) -- men mest beror det nog på att det skrivs så förtvivlat mycket om allt elände att man piskas in i tron att alla är galna och vill en illa.

Jättebra att man är på sin vakt såklart, och visst borde det vara en självklarhet att alla slår vakt om allas barn, inte bara sina egna. Men ibland undrar jag hur mycket denna eviga rädsla ställer till med. Hur påverkar den oss? Hur ser man världen om man uppfostras till misstänksamhet mot varenda mänska? Jag inbillar mig att det inte blir nåt vidare trevligt samhällsklimat.

Så balansgången är också att lära sina barn att de allra allra flesta faktiskt är hyggliga även om de ser avvikande ut eller sitter på en parkbänk och är fulla mitt på dan -- men att för den skull inte vara godtrogna. Så misantrop jag ibland tycker mig vara är jag ändå av den bestämda åsikten att folk i allmänhet är bra och vill varann väl.

Balance sa...

Miss Gillette: Jag håller helt klart med dig. En bra balans mellan misstänksamhet och godtrogenhet är vad vi som förälder bör ge våra barn. Jag tror som du också att de allra flesta vill andra väl, men när det händer så många hemskheter mot just barn som det har gjort de senaste två-tre månaderna, och som man vet om eftersom fallen har uppmärksammats, då blir jag betänksam och sorgsen och undrar vad det är för värld vi lever i.

Helt klart får det mycket, ibland för mycket, uppmärksamhet i media. Roliga och bra saker får alldeles för lite utrymme. Det säljer väl dåligt av någon outgrundlig anledning... Gudarna ska veta att elände får vi så att det räcker och blir över ända in i nästa årtusende - vi behöver goda, glada, hoppfulla nyheter så att vi tror på att vi når ända dit också. :-)