måndag 21 juli 2008

Stollig sallad och vansinnig vinsås

Efter en helg bestående av mackor i olika form (det var en dansk helg med många smörrebröd hos danska vänner och den inleddes med hamburgare hos svenska vänner i Simris) ville vi inte se en macka till. I stället blev vi sjuuukt sugna på ankbröst. Vi pep iväg och inhandlade det, fryst sådan från Frankrike. I förpackningen fanns två ankbröst så det blev två middagar. I går på klassiskt vis med en vansinnigt god vinsås och i dag grillad, skuren i småbitar och lagd i en stollig sallad. Här är lite recept som kan vara bra att ta till om fantasin plötsligt skulle ta slut:

Vansinnigt god vinsås:
en halv finhackad lök, eller tre finhackade schalottenlökar

tre-fyra champinjoner, finhackade

två matskedar koncentrerad kycklingfond
två deciliter fylligt rödvin
en deciliter lite mindre fylligt vatten
en matsked mjöl utrörd i lite vatten
cirka en matsked tomatpuré
femtio gram smör

Ja, det var nog alles. Låt lök och svamp liksom koka i vätskan. Slå i redningen. Låt koka upp. Klicka i smöret. Låt koka ihop. Peppra efter behag. Njut tillsammans med rosastekt ankbröst och ugnsstekt potatis med timjan.

Och så var det den stolligt härliga salladen. I den hade vi:

två grillade paprikor
två knippen sparris, frästa i olja
ca tio champinjoner frästa i olja med vitlök
åtta potatisar, kokta, skurna i bitar
ett styck ankbröst, grillat och skuret i småbitar
Tomme de Savoie, direkt från Annecy (svärmor kom i dag med ost från svägerskan), skuren i fyrkanter
lite tomater, små sådana på kvist

lite ruccola lite isbergssallad olivolja fleur de sel peppar

Så enkelt, så stolligt gott!!!

4 kommentarer:

Översättarhelena sa...

Men gud vad sugen jag också blev på ankbröst nu då!

Balance sa...

Ja, det är verkligen inte fel. Spring iväg och inhandla, tillaga, njut! :-)

Anonym sa...

Ordet "stolligt" kanske man inte ska använda för ofta. Man vill ju inte att det ska bli utslitet...
//Måns

Balance sa...

Du är bara avundsjuk för att ordet för en gångs skull används. Ha! ;-)