tisdag 23 september 2008

Tänk om snabbt!

I dagens Expressen skriver Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg, om att filmteamet runt "Snabba cash" kan tänka sig riktiga kriminella i filmen, alltså äkta gangsters, dem vi ser glida runt i sina feta bilar, som knappt bevärdigar någon annan med en blick men som alltid är på helspänn. De kan ju bli attackerade, skjutna. Ahlstrand ber filmteamet tänka om. Det gör jag också.

I Malmö har gängbråken trappats upp, i Köpenhamn likaså. De beskjuter varandra, smäller bomber, misshandlar, mördar. Det kommer att sluta med att vanligt folk kommer i vägen. Det kan vara ens syster, bror, mor, far, bästa vän eller, allra värst, ens barn som blir den som får ta kulan i stället för den den var menad för.
Polisen gör vad de kan med de resurser de har. De är knappa. Det räcker inte. Allmänheten är rädd för att tipsa, för att behöva vittna inför de här asen som inte drar sig för något, som inte drar sig för att hota och skada ett vittne. Ett styvt jobb för polisen som verkligen jobbar i motvind.

Jag håller fullständigt med vice chefsåklagare Ahlstrand - riktiga gangsters ska inte få synas i en film som kommer att bli oerhört uppmärksammad. Film är fiktion, låt skådisarna sköta jobbet så att ungdomarna fattar att det bara är fiktion och inget de ska sträva efter. För om de ser killen som brukar komma in i deras kvarter med sin glänsande lyxbil, och som i deras ögon har "lyckats", i en film av den här kalibern, ja, då blir de övertygade om att det är precis så man ska leva för att ha ett bra liv. Det är bara så fel och det måste vi alla hjälpas åt med att få dem att inse. En film i vilken riktiga kriminella florerar är inte rätt väg att gå. Så tänk om, filmteam!